Mijn eerste wedstrijd

Je eerste judo wedstrijd

Als je voor het eerst naar een judo wedstrijd gaat hebben jij en je ouders meestal veel vragen. Met deze informatie hopen wij enige duidelijkheid te geven. Mocht je daarna toch nog iets niet begrijpen, dan mag je natuurlijk altijd de trainer vragen of mailen met het wedstrijdsecretariaat. Zie ook onze website.

Wat neem je mee?
Pak je tas al een dag van tevoren in. Een judopak, judoband, eventueel een witte en rode wedstrijdband, trainingspak, judopaspoort (als je die al hebt), meisjes met lang haar: in een elastiekje zonder ijzer, meisjes een wit T-shirt, eten en drinken, je deelnemerskaartje, slippers of sokken, bidon voor water.

Hoe lang duurt zo’n toernooi?
Dat is een beetje afhankelijk van het soort toernooi. Meestal begint de eerste wedstrijd een half uur na de sluiting van de weging. Het wachten kan soms erg lang duren hoor. Vaak werken ze met poulesysteem en judo je zeker 2, maar meestal meer wedstrijden. Je judoot dan tegen alle judoka’s die in dezelfde poule zitten. Zijn er meerder poules, dan gaan de beste twee van iedere poule verder tegen elkaar. Vraag dus goed aan de jurytafel of je klaar bent. Heb je een prijs gewonnen, dan moet je wachten tot de prijsuitreiking. Soms moet je daar wel een uur op wachten! Maar dan heb je wel een mooie beker of medaille!

Weging
Als je je hebt opgegeven voor een bepaald toernooi kies je voor een bepaald gewicht. Je judoot dan tegen kinderen die ongeveer even zwaar zijn en dezelfde leeftijd hebben. Eenmaal op de wedstrijd aangekomen ga je met je judopaspoort en je weegkaart naar de weging. Zorg dat je van tevoren naar de wc bent geweest; dan weeg je vast minder! Het is de bedoeling dat je nu gewogen wordt, soms in je ondergoed, judopak of alleen de broek, jongens en meisjes apart. De mensen die achter de weegtafel zitten tekenen af of je goed weegt. Weeg je niet goed, wordt je –indien mogelijk- doorgeschoven naar de volgende categorie. Kosten voor het zogenoemde ompoulen op de dag van een toernooi kost € 5,00.

Eten
Na de weging kun je het beste meteen ergens rustig gaan zitten om wat te eten/drinken. Het liefst een boterham, banaan of ander fruit en drinken zonder prik. Geen snoep of chocolade!

Voorbereiding
Na het eten ga je een warming up doen. Op de mat rustig rondjes lopen en wat worpen inzetten bij elkaar, kijk of je nog andere judoka’s ziet van je vereniging, dan kun je samen een warming up doen. Bij elke mat is een jurytafel. Je hoort vanzelf wanneer je je moet melden bij de jurytafel. Op je weegkaart staat bij welke mat je moet zijn. Bij deze tafel lever je jouw weegkaart in zodat zij weten dat jij er bent. Dan roepen ze vanzelf op wanneer je aan de beurt bent en word je omgeroepen. Je moet dus altijd goed opletten wanneer er iets wordt omgeroepen, ze zien niet aan je neus dat jij het bent!

Start met je eerste wedstrijd
Je gaat samen met de andere judoka’s bij je mat op de bank zitten en wacht tot je omgeroepen wordt. Waarschuw de coach altijd even als je moet judoën, hij of zij komt je dan helpen. Hoor je jouw naam als eerst? Dan mag jij de witte band om. Je tegenstander moet nu de rode band dragen. Je gaat aan de rand van de mat staan. De scheidsrechter geeft aan wanneer je verder de mat op moet tot het streepje en wanneer je moet groeten naar de tegenstander. Met “hajime” geeft hij aan dat de tijd start en dat de wedstrijd begint. Met “matté” wordt de tijd stop gezet en als de scheidsrechter zijn armen krijst moet jij je pak in orde brengen. Met “sore made” is de tijd afgelopen en kan je op het scorebord zien wie er heeft gewonnen. Meestal gooien de schrijvers dan een zakje op de mat. Je gaat weer netjes op de streep staan. De scheidsrechter wijst nu de winnaar aan. Wie gewonnen heeft pakt het zakje op. Je buigt en geeft de tegenstander een hand. Je loopt achter je mat af en bij de rode rand groet je nog eens. Als er hoek scheidsrechters zijn moet je achter ze langs lopen. De winnaar geeft het zakje af aan de wedstrijdtafel en noemt zijn naam. dit is heel belangrijk, want ook de jurytafel kan wel eens een foutje maken.

Scores bij judo

  • Beslissing scheidsrechter 1 punt
  • Waza-ari 7 punten
  • Ippon 10 punten

De punten worden niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij ippon is de wedstrijd afgelopen. 2 waza-ari’s staan gelijk aan 1 ippon. Na een mooie worp, ook al denk je dat het wel eens ippon zou kunnen zijn, altijd verder gaan met een houdgreep. Want misschien vindt de scheidsrechter het geen ippon….en intussen heb jij maar mooi alvast een houdgreep! Dus pas stoppen als je ippon of matté hoort. Als je verloren hebt, tellen jouw eventueel behaalde scores niet meer mee. Degene met de meeste scores wint en krijgt de punten.

Houdgreep
Wat is een houdgreep? Wist je dat er wel ontelbaar veel houdgrepen bestaan?

Als je de ander stevig vasthoudt en met z’n rug of een deel van de rug op de mat duwt, heb je een houdgreep gemaakt. Je mag daarbij niet tussen de benen van de ander zitten en de houdgreep is verbroken als de ander met zijn benen jouw benen vastpakt. Als je de houdgreep vast hebt roept de scheidsrechter: ”osae-komi”en als de houdgreep verbroken is roept de scheidsrechter: ”toketa”. Als je een houdgreep hebt moet je deze 25 seconden vasthouden, dan heb je gewonnen! Als je al een waza-ari hebt gescoord, mag je 5 seconden korter vasthouden. Je laat pas los als de scheidsrechter ippon roept.

Wedstrijdduur
De wedstrijd duurt 2 minuten. Dit ligt eraan hoe oud je bent. En er is altijd een scheidsrechter aanwezig op de mat, maar bij grotere toernooien of teamwedstrijden ook wel drie scheidsrechters. De hoek-scheidsrechters zitten op een stoel.

Spanning
Je eerste wedstrijd is natuurlijk erg spannend, je ouders zitten op de tribune en er is een coach/trainer in de zaal. de trainer probeert je te begeleiden en het belangrijkste is natuurlijk dat je er plezier in hebt!
Je eerste wedstrijdjes zijn er ook om te leren hoe het allemaal hoort. Dus als er iets fout gaat is dat helemaal niet erg. De scheidsrechter is er om je te helpen als je iets niet begrijpt. En bedenk: “meedoen met een wedstrijd is veel belangrijker dan winnen”. Succes!

Na de wedstrijd
Als de wedstrijd is afgelopen kan je je gaan omkleden, let heel goed op je spullen en vergeet niks mee te nemen.

Prijsuitreiking
Als je een prijs gewonnen hebt, wacht je op de prijsuitreiking (soms duurt dit nog best lang). Je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en de andere prijswinnaars in jouw categorie worden omgeroepen en jij mag plaatsnemen op het podium! Dit doe je altijd in judopak!

Witte banden toernooi/ opstaptoernooitjes
Witte banden toernooien/opstaptoernooien zijn beginnerstoernooien voor startende judoka’s. Zij krijgen hier de mogelijkheid om kennis te maken met judowedstrijden. Het zijn toernooien waar alleen judoka’s met een witte en soms met een gele band aan deelnemen. Het gaat er minder formeel aan toe dan bij normale wedstrijden, zo wordt er veel meer uitleg gegeven over hoe alles in z’n werk gaat. Bij deelname van de judoka aan deze wedstrijden wordt soms aan de ouders gevraagd of ze bij de wedstrijden, achter de tafel, willen helpen. Het is namelijk ook voor ouders een prima moment om actief deel te nemen aan de sport van hun kinderen. Ook voor ouders geldt dat het er veel minder formeel aan toe gaat, oftewel een uitstekend kennismakingsmoment.